">
İlgili Alt Kategoriler
Günümüzde kahve modern dünyanın en büyük trendlerinden biri. Petrolden sonra en çok ticareti yapılan ürün olan kahveler artık baristaların yeni buluşlarıyla bambaşka bir boyuta ulaştı. Her damak tadına uygun kahve çeşitleri bulmak mümkün… Üretim şekli çok hoşumuza gitmese de 500 Euro’dan alıcı bulabilen kahve bile var. İşte dünyanın en lezzetli kahvelerini, evrensel kalite standartlarında Türkiye’nin her yerindeki kahve tutkunlarına ulaştıran Coffee Beans’ten kahveye dair muhtemelen daha önce duymadığınız ilginç bilgiler…
Kahve çekirdekleri yetiştikleri bölgeye özgü bir aroma, sertlik ve tat taşır. Kahve tüketirken çoğu insan hangi çekirdeğin nasıl bir özelliği olduğunu düşünmez ya da bundan pek de haberdar değildir.
Çekirdekler, yetiştikleri coğrafyanın koşullarına göre farklı mevsimlerde hasat edilir. Mesela Etiyopya ve kuzey yarımkürede kahve hasadı bahar aylarında yapılır. Sonbahar ise güney yarımküre yani Kenya, Burundi, Ruanda gibi ülkeler için kahve toplama mevsimidir. Etiyopya 200’ü aşkın çekirdek türüyle dünya üstünde en fazla kahve çeşidi yetiştiren ülke konumundadır.
Kahve, doğada, ağaçlarda öncelikle çiçek olarak dünyaya gelir. Sonrasında çiçekler dökülür ve meyveye dönüşür. Şaşırtıcı olsa da kahve aslında bir meyvedir ve kiraza çok benzer. Kahveler doğaları gereği aynı anda olgunlaşamazlar. Bir ağaçta farklı olgunluk seviyesinde olan kahve meyveleri aynı anda bulunabilir.
Kahvenin ortaya çıkışına dair bilgilerimiz çoğunlukla efsanevi ve gerçekte nasıl olduğu tam olarak bilinmiyor. Fakat kahvenin anavatanının Etiyopya olduğu pek çok insanın üzerinde ortaklaştığı bir fikir… Efsaneye göre Kaldi ismindeki bir keçi çobanı, yorgun hissettiğinde çevredeki ağaçlardan meyve toplar ve tek bir meyve türünün kendisini daha dinç hissettirdiğini fark eder. Meyveyi toplayarak köyüne getirir ve kahve meyvesini çiğneyerek tüketme alışkanlığını başlatır.
Kahve çekirdeğinin öğütülüp sıcak bir içecek haline gelmesi ilk defa 15. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu’nun Kuzey Afrika’daki eyaletlerinde görülmeye başlandı. Kahire’ye getirilen ve buradan imparatorluğun diğer yerlerine dağıtılan kahve, seyyahların gittikleri her yere yanlarında bu mucizeyi de taşımasıyla yaygınlaştı. İlginç bir şekilde kahvenin sosyal bir içecek haline gelmesi ise İran coğrafyasında başladı.
Kahvenin öğütülmesi ile elde edilen çekirdek, uygun iklim ve koşullarda ekildiğinde esasında bir kahve ağacı tohumudur. Şekil olarak bir çeşit fasulyeye benzese de (Coffee Beans ismini bu benzerlikten alır) bu çekirdekler kiraza daha yakındır.
Kahve Etiyopya’dan Mısır’a ve oradan da Arap Yarımadası üzerinden Anadolu coğrafyasına ulaştı. Bu çekirdeğin ismi qahwah olarak söyleniyordu. Anadolu topraklarında ismi kahve haline geldi. Osmanlı üzerinden Avrupa’ya da bu isimle geçti. 1582 yılında Hollanda dilinde koffie sözcüğü türetildi ve İngilizce sözlükte kendisine coffee olarak yer buldu.
İnsanlığın en büyük tutkularından biri olan kahve gerçekten de çok tüketiliyor. Yıllık olarak 10 milyon ton kahve üretiliyor ve Güney Yarımküre’den dünyanın geri kalanına dağılıyor. Dünyada en çok ticareti yapılan ikinci ürün olan kahve bu özelliğiyle petrolden hemen sonra geliyor.
1800’lerin sonuna gelindiğinde İtalya’da öğütülmüş kahveyi presleyip kaynar suyu içinden geçiren bir pişirme yöntemi keşfedildi. Espresso kelimesi İtalyan dilinde preslemek anlamına geliyordu. Bu sayede İtalyanlar sert kahve sevenlere bir armağan vermiş oldular.
Yüzyıllardır kahve toplama işinde çalışan insanların hiç kahve içmemiş ve tadını bilmiyor oluşları acı bir insanlık gerçeği olarak karşımıza çıkıyor. Ama ilginç olan bir başka konu da kahvenin tadını bilmeyen bu işçilerin, meyvelerin kokusundan ve renginden kahvenin yeterince olgunlaşıp olgunlaşmadığını anlayabiliyor olmaları.
Kahve Britanya Adası’nda bir dönem boyunca yasaktı. Sebebi ise açıktı. İnsanların kahvehanelerde bir araya gelip özgürlük ve demokrasi gibi kavramlar üzerine konuşmaları, aydınlanmacı fikirlerin doğmasına yol açmasıydı. Hem kraliyet hem de dönemin aristokrat aileleri, kahvenin zihin açıcı özelliği yüzünden insanları düşünmeye sevk ettiği fikrine kapılıp kahveyi yasaklama yoluna gittiler.
Kopi Luwak hazırlanma biçimi açısından çok sayıda insanın mesafeli baktığı bir kahve türü. Endonezya’da misk kedilerinin kahve meyvesi yedikten sonra çekirdekleri doğal yollardan çıkartması sonucu üretilen Kopi Luwak buna karşın kilosu 500 Auro’dan daha pahalı bir kahve türü.
Dünyanın en büyük nüfuslarından biri olmamasına karşın İskandinavya coğrafyası en çok kahve tüketilen bölge… Finlandiya’da ise günün vazgeçilmez bir parçası olarak görülüyor. Kişi başına en fazla kahve tüketen ülke rekoru Finlandiya’da…
Kahve içerisinde barındırdığı uyarıcılar sayesinde dinçlik ve zihin açıklığı kazandırıyor. Uykusuzluğa direncimizi arttırıyor. Yüksek miktarda antioksidan barındırması ve sudan sonra en sağlıklı içeceklerden biri olması da kahveyi kıymetli kılan başka unsurlar. Bunların yanı sıra kahve bizi mutlu ediyor, stresten arındırıyor ve belki de bu özellikleriyle ömrümüzün uzamasına bile yardımcı oluyor.
Kahve mucizesini doyasıya yaşamak istiyorsanız bir an önce Coffee Beans’in eşsiz lezzetlerini keşfetmek için online mağazamıza göz atın. Coffee Beans, dünyanın en lezzetli kahvelerini Türkiye’nin her yerindeki kahve tutkunlarına tazeliğinden, aromasından ve lezzetinden bir şey kaybettirmeden ulaştırıyor.
%100 GÜVENLİ ALIŞVERİŞ
Tüm alışverişlerinizde güvenle ödeme sağlayabilirsiniz.
%100 ORİJİNAL ÜRÜNLER
Tüm ürünlerimiz ilgili üreticiden size orijinal olarak satılır.
KREDİ KARTIYLA ÖDEME
Tüm alışverişlerinizde kredi kartınızla ödeme yapabilirsiniz.
7X24 BİZE ULAŞIN
Uzman E-Ticaret personelimize her zaman ulaşabilirsiniz.
Alışveriş deneyiminizi iyileştirmek için yasal düzenlemelere uygun çerezler (cookies) kullanıyoruz.
Detaylı bilgiye Aydınlatma Metni sayfamızdan erişebilirsiniz.